NOU!
Ordinul privind stabilirea despăgubirii persoanei prejudiciate în caz de vătămare a integrității corporale sau a sănătății în urma producerii accidentelor de vehicule pe baza punctajului traumatologic stabilit de Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici” București
Veti resimti implicatiile alegerii facute pentru foarte multa vreme. Poate chiar pentru tot restul vietii. Reclamele mincinoase pot fi relativ usor depistate daca aveti rabdare sa va documentati. Un proverb romanesc spune ca „Lauda de sine, nu miroase a bine”. De aceea, noi cei de la Daune Direct, va sfatuim sa cereti recomandari. Sa discutati cu fosti clienti ai societatilor care va propun colaborarea. Sa faceti cercetari referitoare la componenta echipei, la stabilitatea ei, la profesionalismul si moralitatea celor care vor lucra pentru dumneavoastra. In masura posibilitatilor, faceti o vizita societatii. Si colaboratorilor. Veti putea, astfel sa ii vedeti la lucru. Sau, daca va este imposibil, trimiteti pe cineva in care aveti incredere. Din familie sau dintre prieteni. Toate societatile ofera consultanta initiala gratuita. Cu cat le oferiti mai multe detalii, cu atat strategia de lucru va fi mai usor de ales. Luati-va notite. Nu uitati ca in spatele unei pagini de internet, oricine poate spune orice. Testimonialele scrise pe site sau pe forumuri nu prezinta garantia autenticitatii, putand fi parte a strategiei de marketing.
Chiar daca onorariile mici si promisiunile mari pot fi tentante, adesea preturile mici reflecta calitatea scazuta a serviciilor.
Niciun profesionist al carui profesionalism este certificat, nu are motive sa lucreze cu onorarii scazute (de dumping / sub nivelul valorii profesionale / sub nivelul pietei).
Ieftin si bun, in aceeasi propozitie, nu incap.
De exemplu, la medic, platiti experienta si anii de studiu, nu timpul petrecut efectiv in cabinet. Ceea ce va intereseaza este un diagnostic cat mai exact.
Nu cadeti in plasa lui „Cat le dau?”, ci ganditi-va la „Cu cat raman?”
10% din 20,000 este mai putin decat 20% din 40,000 insa, in primul caz ramaneti cu 18,000, iar in cel de-al doilea 32,000.
Cum este mai avantajos?
Sigur ca nu exista garantii absolute.
Totusi, probabilitatea solutionarii favorabile este mai mare cand dosarul este lucrat de specialisti.
Daca sunteti sunati sau vizitati acasa de catre reprezentanti ai societatilor de avocatura sau ai unor societati de consultanta fara sa fi cerut dumneavoastra acest lucru, intrebati-i de unde au datele dumneavoastra personale.
Raspunsuri de genul „dintr-o baza de date” sau din presa nu sunt adevarate.
Retineti faptul ca datele personale sunt confidentiale conform implementarii GDPR (General Data Protection Regulation) – in Europa, iar dosarul deschis de catre organele de cercetare penala are caracter secret.
Chiar si avocatul pe care il veti angaja, pentru a consulta documentele din dosarul aflat la politie, va avea nevoie de aprobarea scrisa a procurorului de caz.
Ori, daca totul este secret, cine a incalcat legea oferind datele dumneavoastra? Si in ce scop?
Practic, nimeni nu ar avea cum sa ajunga la dumneavoastra daca nu ati solicitat acest lucru in prealabil.
Oricat de multe informatii ati gasi pe internet, oricat de multa consultanta ati primi, este ca atunci cand gatiti dupa o reteta sau dupa un tutorial video de pe youtube. In teorie, ar trebui sa va iasa perfect. In practica, va iesi doar daca veti avea noroc. Iar norocul, daca va era bun prieten, nu trebuia sa cititi acum randurile acestea.
Retineti! Veti gasi suficienta informatie cat sa nu fie destul.
Apelati la profesionisti!
Strategii de genul: „Voi face singur cat voi putea, apoi, doar daca nu ma voi descurca, voi apela la un profesionist” , – nu sunt aplicabile in acest domeniu.
Noi comparam aceasta strategie cu mersul la coafor dupa ce te-ai ras in cap. Termenele, declaratiile, documentele etc trebuie sa respecte procedura legala si este recomandat sa fie facute de catre specialisti. O singura greseala va poate anula dreptul la despagubire.
Oricat de simpla ar parea instrumentarea unui astfel de dosar, invariabil aceasta va genera costuri cu deplasarile, cu avocatii, cu expertii medico-legali, cu expertii tehnici, cu taxele de timbru s.a.m.d.
Verificati clauzele contractuale si cereti lamuriri acolo unde sunt semne de intrebare.
Aveti in vedere faptul ca avocatilor, conform legii, nu li se permite sa lucreze fara sa li se plateasca un onorariu fix in avans (proportional cu dificultatea cazului) si nu pot sustine, in numele clientului, nici un cost dintre cele enumerate mai sus.
Pentru orice intelegeri verbale va asumati riscul.
„Verba volans, scripta manent.” – „Vorbele zboara, scrisul ramane.” spune un proverb de pe vremea romanilor.
Nu este trecut in contract?
Nu exista!
La prima intalnire cu reprezentantii societatilor, fie de consultanta, fie de avocatura, nu omiteți niciuna dintre urmatoarele intrebari:
a) Cate cazuri asemanatoare cu al dumneavoastra au dus la bun sfarsit?
b) De cat timp practica aceasta activitate?
c) Va pot prezenta referinte de la fostii sau de la actualii clienti?
d) Cine sunt membrii echipei de lucru?
e) Cum se vor face decontarile intre dumneavoastra, societatea ce va reprezinta si colaboratori?
Desigur, lista intrebarilor poate continua cu orice alta intrebare va vine in minte.
Retineti! Nu exista intrebari prostesti. Sau, daca vreti, cea mai prosteasca intrebare este cea pe care nu o adresati.
Veti ramane cu ea si nu va va da pace.
Banii sunt scumpi pentru noi toti.
Investitiile in dosar sub forma onorariilor avocatiale, a expertizelor tehnice si a expertilor tehnici consilieri, a expertizelor medico-legale si a expertilor medico-legali consilieri, a expertizelor psihologice, a expertizei privind capacitatea de munca, a taxelor de timbru (fond si apel), a cheltuielilor de deplasare s.a.m.d. coroborate cu durata medie de 3 ani pentru solutionarea pe calea instantei de judecata a unui caz, pot fi descurajante.
Astfel ca, de foarte multe ori, recomanda clientilor varianta negocierii cu asiguratorul.
Cantariti bine argumentele inainte de a lua o decizie!
Despre pericolele negocierii cu asiguratorul sau cu reprezentantul acestuia, gasiti informatii accesand www.daunedirect.ro/cum-e-mai-bine/